Tuesday, October 21, 2014

KUCHING, SARAWAK....EPISOD 3

Assalamualaikum...

Selamat Pagi....Anda dah boleh bangun pagi ahad ini untuk pergi ke

KAMPUNG BUDAYA SANTUBONG

Bangun awal dan sarapan...sekitar pukul 8 boleh bertolak ketrana perjalanan sekitar 1 jam. Anda akan masuk Petrajaya dan melalui beberapa bulatan. Ingat perjalanan anda mungkin agak mengelirukan kerana ada signboard yang kurang jelas.

Seeloknya ada GPS supaya anda tak terbabas. Kampung ini dibuka sekitar pukul 900 pagi hingga 5 petang.
TIKET:

Dewasa                               RM60
Kanak2 dan warga Emas    RM30
Budak Sekolah                   RM15

Mahal jugakan...kalo datang satu Family...bengkak juga belanja. Tapiramai jer masuk LEGOLAND tu...Bapak mahal. Tapi saya akan sampai juga satu hari nanti.
Bab kata pepatah
                                                                      "Once in a Lifetime"


OK kalau boleh anda masuk awal skit sebab ada persembahan kebudayaan pukul 11 tu...2 kali sehari sahaja. Namun pada cuti sekolah mereka akan tambah slot persembahan. Hari tu kami pergi sampai 7 kali persembahan sehari. Aku bajet muntah hijau depa ni menari...huhuhuhu.
Letih beb.

Semasa masuk tu adalah seeloknya anda pergi terus melawat rumah yang sangat unik....Semenanjung takde yekkk. Terutama bila masuk rumah Iban, sebab ada jurucakap khas. Jadi banyak yang kita boleh tanya pasal kaum kat SARAWAK ni.

Satu aku kompius...hanya Rumah Iban dan Cina yang ada jurucakap khas bab kebudayaan. Rumah lain cuma ada penari atau tukang buat kuih jer. Setiap rumah memiliki reka bentuk yang berlainan. Ada yang macam rumah 4 tingkat dan dibina mengunakan kayu dan ada yang macam pondok sahaja. Kira berbeza sangat dan ternyata teknologi pembinaan mereka agak maju pada masa dulu...(Baik punya kipas)

Semasa anda masuk belajarlah...dan terus belajar. Sebab banyak ilmu yang boleh dapat kat dalam ni. Satu lagi tempat ni boleh dikatakan luas juga. Jika anda jenis suka sejarah dan kebudayaan mungkin mengambil masa 4-5 jam dalam kawasan ini. Jika jenis window shopping ala KLCC, kejap jelah.

Lepas habis tangkap gambar dan melawat...boleh keluar. Bila keluar ke Parking singgah sebentar di pantai berdekatan sebab ada Monumen Burung Kenyalang...macam Langkawi tu. Tapi unik skitlah. Sebab diperbuat dari besi.

Bila dah habis lawat.....drive masuk ke Kuching semula dan pergi lunch. Lepas lunch terus ke PASAR SATOK kat Kubah Ria atau Petrajaya. Dekat jer. Masa kat sana boleh beli IKAN TERUBUK dan buah tempatan....terutama bila musim DABAI. Dabai ni macam mana, sila google. Tak jumpa plak gambarnya.

Habis shopping kat Satok...buatlah aktiviti bebas sebelum naik flight pulang semula ke KL. Tapi kami rekomen anda pergi ke Waterfront untuk cari lagi cenderahati untuk sedara dan behfriend. Kek Lapis pun ada yerrrr...


OK,,,habis dah episod 3 hari 2 malam ke KUCHING.

Jika ada soalan boleh tanya. Satu jer nak beritahu, Bila datang ke Kuching banyakkan senyum sebab orang kat sini mesra-mesra.

OK....bye

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...